Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

wtorek, 31 lipca 2012

Pampuchy z musem jagodowym .

Przepraszam za jakość zdjęcia ale był wieczór i to był chyba ostatni . . . 
Pampuchy wychodzą ogromne . Drożdżowe . I wgl pyszne!
Zebrałam u babci dużo jabłek . Jutro pokombinuje . ! : ) głowa mnie boli :c

Pampuchy:

  • 1kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1/2 l  mleka
  • 3 jajka 3 łyżki oleju
  • 25 g cukru
  • szczypta soli

Letnie mleko wymieszać z drożdżami i olejem , dodać do mąki . Następnie dodać jajka , cukier i sól . Wyrobić ciasto . Jak droożdżowy chleb . Kulka . Nie lepiąca się . Przykryć ściereczką . Suchą! I odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Moja M. mówi że za każdym razem gdy podnosiła ciasto tym bardziej rosło...  Rozwałkować i wycinać okrągłe kształty . Gotować na parze 5 minut pod przykryciem. U mnie na pieluszce tetrowej . Podobno można na naczyniu (metalowym) do gotowania na parze .
Jeśli chodzi o gotowanie to w dużym garnku jest woda . Na to pieluszka (obwiązana) do środka kluski i jako przykrywkę mniejszy garnek .






Jak mus to mus! :


Pół kilo jagód
5 łyżek cukru
1 łyżka wody

Jagody zagotować z cukrem i wodą . Zemleć blenderem lub zagnieść łyżeczką .


Smacznego!

Wpis dodaję do akcji :
~Bo pampuchy są wykrajane . ? :>


Ciasteczka wykrawane Jagody 2012 Smaki naszego dzieciństwa Z dziećmi i dla dzieci

poniedziałek, 30 lipca 2012

Rusza akcja "Co na śniadanie? Chleb domowej roboty !"


Co powiecie na pyszny chleb drożdżowy . ? Taki własnej roboty . ? I ten zapach roznoszący się po domu . . . Do dzieła  . Kupcie drożdże i co tylko chcecie . Powodzenia .
Wpis nie może być oznaczony numerkiem  . Musi być pełna nazwa .
Należy wkleić banerek na swój blog .
Akcja trwa od 15 Sierpnia 2012r. do 15 września 2012r.
Każdy wpis należy opatrzyć banerkiem .
Jeśli będzie dużo chętnych , akcja się powtórzy .  

Aby dodać banerek wystarczy skopiować ten HTML :

~Przepraszam za takie zmiany . Oficjalnie zostaje ta wersja~ 
 
Oto banerek Miksera : 


Chlb drożdżowy
 Durszlak:

Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.
Chleb drożdżowy!

Lody jagodowe na trzy sposoby

U mnie bez cukru . Pyszne , delikatne lody . Za foremki posłużyły mi plastikowe kubki i drewniane patyczki .

Pierwszy sposób :
Robimy według tego przepisu , zamiast malin

Drugi sposób :
Miksujemy jagody, dodajemy troszkę mleka i do foremek . mrozimy . Należy mieszać co godzinę . (dwa razy) .

Trzeci sposób :
Najlepszy według mnie .
Miksujemy jagody , dodajemy śmietanę kremówkę  , mieszamy i gotowe . Pozostaje tylko zamrozić .
Pyszne i delikatne .



Sprawcy zamieszania :

Jagody 2012










Akcja lodowa 2012


Smaki naszego dzieciństwaSmakołyki na pikniki











































Z dziećmi i dla dzieci


niedziela, 29 lipca 2012

Jajka na miękko i na twardo .

U mnie z z tym oto chlebkiem .

Na jedną porcję jedno jajko .
Czas przygotowani około 10 minut
  • 1 jajko
  • woda
  • szczypta soli
  • garnuszek bądź rondelek

    Na miękko :

    Do garnuszka wkładamy jajko , zalewamy wodą , dodajemy sól . Gdy woda zacznie wrzeć odmierzamy 3 minuty i jajko gotowe!

    Na twardo :
    Do garnuszka wkładamy jajko , zalewamy wodą , dodajemy sól . Gdy woda zacznie wrzeć odmierzamy 6 minut i jajko na twardo gotowe!


Smaki naszego dzieciństwa

Domowy chleb pełnoziarnisty

Hmm . Myślę jaki chleb by tu zrobić . Z zakwasem czekam do końca wakacji , żytni nie , pszenny może ... pełnoziarnisty.? Czemu nie! Chlebek jest inspiracją z pudelka mąki . Ja miałam tylko 0,5 kg . Chlebek jest niski . Polecam podwoić proporcje . Chlebek gdy się dotknie jest twardy . Przynajmniej takie jest wrażenie . A tak na prawdę chlebek po ukrojeniu jest pyszny i sprężysty . Piekłam w keksówce .

  • 0,5 kg mąki pełnoziarnistej (3 zboża lub można wymieszać pszenną, orkiszową, żytnią )
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 25g drożdży świeżych
  • 350ml wody (można mniej lub więcej mąki)

    Drożdże rozpuszczamy w wodzie . Wszystkie składniki łączymy , zagniatamy na cisto . Przykrywamy mokrą ściereczką i pozostawiamy na 15 minut . Formujemy bochenek i odstawiamy na 30 minut . Po tym czasie wkładamy do formy wysmarowanej olejem , zostawiamy na 35-40 minut . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 30 - 35 minut .   Smacznego . !


Kuchnia pełna ziarna 2012 Low Carb (Protein High) Smaki naszego dzieciństwa Smakołyki na pikniki Z dziećmi i dla dzieci

piątek, 27 lipca 2012

Chleb pszenny z warkoczem


Urzekł mnie ten chleb . Na zdjęciu bez smarowania rozkuconym jajkiem .

  • 400 g maki pszennej
  • 220 g wody
  • 50 g oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g instant

    Drożdże rozpuszczam . Mieszam wszystko ze sobą . Potem zagniatam około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie. Wkładam do miski by wyrosło przez ok. godzinę. Wyrośnięte ciasto wyjmuję i odcinam kawałek, nie więcej niż 1/3. Z tej większej części formuję bochenek dwukrotnie składając go w sakiewkę przez co naprężam brzuszek przyszłego chlebka. A z tej mniejszej części robię 3 wałeczki i zaplatam warkocz. Warkocz oplatam wokół bochenka i zostawiam na 40 minut by podrósł. Potem smaruję rozkłóconym jajem i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 20-25 minut, aż do zrumienienia. Można z termoobiegiem. Kroję po wystudzeniu.


Chlebek jest pyszny , warto .
źródło