Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

środa, 30 stycznia 2013

Pączki luksusowe

Karnawał bez pączków? Nie ma mowy ! Ten przepis jest NAJLEPSZY! Moja mama nie była zadowolona że je robię bo nigdy jej nie wychodziły . Po zjedzeniu pierwszego spytała : - kiedy następne? ;> Przepis z mojewypieki
Składniki na około 45 pączków (mniejszych niż sklepowe):
  • 800 g mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 100 g masła, roztopionego
  • niepełne pół szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego - 16 g (lub pominąć, jeśli używacie cukru z prawdziwą wanilią)
  • 50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka (1 szklanka=250 ml)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki rumu (lub wódki, spirytusu, itp.)
  • skórka otarta z 1 cytryny - opcjonalnie
Ponadto:
  • olej do smażenia  (lub frytura)
  • cukier puder do oprószenia lub do zrobienia lukru
  • kandyzowana skórka pomarańczowa lub podrumienione posiekane orzechy do posypania
  • konfitura lub dżem do nadziewania
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy  6,5  - 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem (ja zawsze nadziewam już po usmażeniu).

Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony (te jasne punkty na zdjęciu przy smażeniu paczków to ślady po moich palcach, które powstały przy przenoszeniu pączków do frytkownicy - są aż tak delikatne). Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać konfiturą, jeśli nie zrobiliście tego wcześniej.
Jeszcze ciepłe lukrować lub pudrować.

 Ja smażyłam w woku n fryturze . Wyszły idealne .

Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki gorącej wody
Cukier puder utrzeć z wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru

Jasna 'obrączka' na pączkach - tworzy się, gdy pączek jest pięknie wyrośnięty, napuszony i lekki jak chmurka. Wtedy unosi się na powierzchni oleju bez problemów (często na pewno widzieliście w tv jak smażą pączki w cukierniach w Tłusty Czwartek). Nie ma na tą 'obrączkę' wpływu przykrywanie garnka pokrywką podczas smażenia lub nalewanie oleju tylko do połowy ich wysokości! To mity. Oleju musi być na tyle dużo, by pączek swobodnie w nim pływał i nie dotykał dna. 

Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, i dalej postępować wg przepisu.
Smacznego :)





środa, 9 stycznia 2013

Jabłko pieczone z orzechami włoskimi


No cóż , jako osoba która piecze domowy chleb często włączam piekarnik . Na wielu blogach było jak zrobić - z twarożkiem , z cynamonem , z orzechami laskowymi itd . U mnie akurat były orzechy włoski , był cynamon i były jabłka! Idealne połączenie . Zapraszam na przepis ;)

Na jedną osobę:
  •  1 jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • kilka orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Jabłko umyć , obciąć górę (tą z ogonkiem) , wydrążyć środek . Orzechy pociąć na drobne kawałeczki .


Do jabłka wrzucać n przemian cynamon , orzechy i trochę cukru , zakończyć cynamonem .


Piec ( najlepiej w foremkach na muffiny!)30 minut w 200 stopniach Celsjusza .Większe 40 minut .

 Życzę smacznego! ;))

wtorek, 8 stycznia 2013

Makaron z musem truskawkowym

 Czuję się nie najlepiej więc może takie pyszne małe co nieco?
 Ja podaję moja ulubioną wersję tego dania choć moja babcia robi najlepszą! Smacznego moi drodzy .

 Dla 4 osób:
  •  500g makaronu (najlepiej kokardki, taki jak wyżej)
  • 300g truskawek (mogą być mrożone)
  • odrobinę cukru do smaku
Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu , odcedzamy .
Truskawki mrożone rozmrażamy , podgrzewamy i dodajemy cukier. Nie gotować! Gdy już będą miękkie - blendujemy na mus . Można ozdobić truskawką .

 Życzę smacznego!

sobota, 5 stycznia 2013

Ryba smażona w papirusie z frytkami

Zachciało mi się nad morze...
Ryba i frytki zdecydowanie przypominają te klimaty...










Podobało mi się smażenie na papirusie . ;)
Aromatyczne zioła... mniam 









Polecam wypróbować papirus z rybką!
 Porcja dla 4 osób:
  • 4 filety ryby (u mnie panga, moje były mrożone)
  • 1 opakowanie Papirus Winiary (z czosnkiem i ziołami)
  • 0,5 kg ziemniaków
Ziemniaki obieramy , kroimy w paski i smażymy na oleju lub (tak jak ja) we frytkownicy na fryturze . Rybę , jeśli jest mrożona - rozmrażamy i smażymy w papirusie . 
Podajemy razem !



 Proste , smaczne i tanie! SMACZNEGO ;)


czwartek, 3 stycznia 2013

Tarta z pomidorami

Krótko; mój tata robi kogel-mogiel na ciepło  ja zapodaję przepis na cieplutką tartę z "Ale pychota!" ;)
Zapraszam ;)

CHCĘ ŻYCZYĆ MOJEJ PRZYJACIÓŁCE JOANNIE WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W DNIU JEJ URODZIN! NAJLEPSZEGO KOCHANA ;**


Ciasto:
  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 żółtka

Farsz:
  • 150g śmietany 18%
  • 3 jajka
  • kulka sera mozzarella
  • kilka listków bazylii
  • 4 pomidory 
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • pomidory suszone



1. Mąkę, masło i żółtka zagnieść , dodać sól i dokładnie wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie . Następnie wsadzić do lodówki na 30 minut.
2.Schłodzonym ciastem wylepić dno i boki foremki . Po nakłuwać widelcem i piec 15 minut w 180 stopniach.
3. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach .
4. Jajka delikatnie ubić ze śmietaną , przyprawić solą i pieprzem (Nie doprowadzić do powstania piany!)
5. Na podpieczony spód w formie posypać mozzarellę , położyć listki bazylii . Kilka pomidorów położyć na serze .
6. Pomidory pokroić w plastry o grubości około 8mm i rozłożyć na całej powierzchni tarty .
7. Równomiernie na całą powierzchnię tarty wylać masę z jajek .
8. Wsadzić do piekarnika i piec 40 minut w 180 stopniach. Tartę należy podawać gorącą .
SMACZNEGO ;)

Do tarty wykorzystałam pomidory suszone firmy ROYAL-BRAND . Dzięki dodaniu kilku pomidorów suszonych do środka tarta zyskał piękny aromat . Bardzo dziękuje!

wtorek, 1 stycznia 2013

Jabłka w cieście naleśnikowym

Coś dla odmiany . Naprzeciw klasycznym racuchom ze startym jabłkiem prezentuję plasterki jabłka w cieście naleśnikowym .
Jak w Nowym Roku?
Życzę wam żeby wszystko było jak najlepsze , żeby wasze kulinarne przygody kończyły się sukcesami i czego tam sobie życzycie . ;*

Dla jednej osoby:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • łyżka oleju
  • 1 jajko
  • jedno jabłko

Jabłko obrać ze skórki , pociąć poziomo i wydrążyć środek . Wymieszać wszystko razem i smażyć z obu stron  Smacznego . : )
Bardzo mi smakują takie cieplutkie jabłuszka . ;)