Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

wtorek, 18 grudnia 2012

Kruidnoten. Najszybsze pierniczki świata

 Te pierniczki odkąd zobaczyłam u addiopomidory wiedziałam że kiedyś zrobię . I co? Zrobiłam .
Szybkie!  
Proste!
No i ostrzegam że zapach podczas pieczenia rewelacyjny!!!!!
Od razu , za pierwszym razem zrobiłam dwie porcje ;)

Składniki :
115 g mąki tortowej
duża szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
½ łyżeczki kakao*
50 g brązowego cukru**
szczypta soli
50 g miękkiego masła
1 łyżeczka miodu
2 łyżki mleka 
Przygotowanie:
1.       Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
2.      Do miski przesypujemy wszystkie składniki.
3.      Szybko wyrabiamy.
4.      Blachę wykładamy pergaminem.
5.      Nabieramy kawałeczki ciasta w dłoń i formujemy małe kulki wielkości orzecha laskowego***. Z podanej porcji uzyskamy ich około 40.
6.      Układamy na przygotowanej blasze zachowując odległości.
7.      Pieczemy 20 minut bez nawiewu.
8.      Studzimy i przekładamy do puszki. Przechowujemy szczelnie przykryte.  
Uwagi:
*jeżeli przyprawa do piernika, której używamy zawiera już kakao – pomijamy je
**brązowy cukier można ewentualnie zastąpić białym, jednak warto, dla smaku i koloru użyć właśnie brązowego
***aby nasze kruidnoten miały ładny wygląd i kształt musimy formować je starannie, nadając możliwie najwięcej regularności i gładkości kształtom

10 komentarzy: