Szybkie!
Proste!
No i ostrzegam że zapach podczas pieczenia rewelacyjny!!!!!
Od razu , za pierwszym razem zrobiłam dwie porcje ;)
Składniki :
115 g mąki tortowej
duża szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
½ łyżeczki kakao*
50 g brązowego cukru**
szczypta soli
50 g miękkiego masła
1 łyżeczka miodu
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
1.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
2.
Do miski przesypujemy wszystkie składniki.
3.
Szybko wyrabiamy.
4.
Blachę wykładamy pergaminem.
5.
Nabieramy kawałeczki ciasta w dłoń i formujemy małe kulki
wielkości orzecha laskowego***. Z podanej porcji uzyskamy ich około 40.
6.
Układamy na przygotowanej blasze zachowując odległości.
7.
Pieczemy 20 minut bez nawiewu.
8.
Studzimy i przekładamy do puszki. Przechowujemy szczelnie
przykryte.
Uwagi:
*jeżeli przyprawa do piernika, której używamy zawiera już
kakao – pomijamy je
**brązowy cukier można ewentualnie zastąpić białym,
jednak warto, dla smaku i koloru użyć właśnie brązowego
***aby nasze kruidnoten miały ładny wygląd i kształt musimy formować je starannie, nadając możliwie najwięcej regularności i gładkości kształtom
***aby nasze kruidnoten miały ładny wygląd i kształt musimy formować je starannie, nadając możliwie najwięcej regularności i gładkości kształtom
Ale smakowicie wyglądają!
OdpowiedzUsuńI smakowicie pachną!
UsuńPycha ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
Usuńjak szybkie to może kiedyś takie zrobię... ;))
OdpowiedzUsuńPolecam bo warto ;)
UsuńPyszności! Zapisuję na przyszły rok, bo u mnie pierniczki już dawno stoją zapakowane w szczelne puszki :)
OdpowiedzUsuńDopiero zaczynam, wejdziesz? http://fruitioon.blogspot.com/
Pewnie ;)
UsuńKoniecznie muszę takie zrobić! :-)
OdpowiedzUsuńPolecam bo warto!
Usuń