Prowadzę akcje "chleb drożdżowy" . Akceptując przepisy znalazłam chałkę więc czemu nie dodać przepisu? Tą robiłam dwa razy . Posiadam foremkę do chałki . Jest pyszna , delikatna i nic tylko zajadać .
Od babeczki
Składniki na jedną sporą chałkę:
- 20g świeżych drożdży
- 150ml mleka
- 50g drobnego cukru
- opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- szczypta soli
- 500g mąki
- 1 duże jajko
- 60g masła
Dodatkowo do posmarowania:
Do misy miksera przesiać mąkę, zrobić w niej dołek i wsypać
rozkruszone drożdże. Zasypać cukrem i zalać połową ciepłego mleka.
Wymieszać z mąką tak, by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany.
Odstawić na 20 minut. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki:
roztrzepane jajko, roztopione masło i ciepłe mleko i wrobić gładkie i
elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. W razie potrzeby można
dodać trochę mąki. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podwoi swoją objętość,
wyjąć na stolnicę i odgazować. Podzielić na 4 równe części. Z każdej
zrobić wałek a następnie zapleść warkocz. Gotową chałkę przełożyć na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub włożyć do foremki. Przykryć
ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia. Po tym czasie
posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kruszonką.
Kruszonka:
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki drobnego cukru
- 3 łyżki roztopionego masła
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Studzić na kratce. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Ja dzisiaj robiłam bułeczki z nutellą.
OdpowiedzUsuńZamieszczę kiedyś na pewno przepis. Może to będzie jutro? Nie mam pojęcia:P Ale serdecznie zapraszam na mojego bloga:0
A co do chałki to uwielbiam takie posmarowane dżemem z kubkiem ciepłego mleka.
Pozdrawiam
chałka z masełkiem, mniam;)
OdpowiedzUsuń