Składniki:
- 1 szklanka zakwasu żytniego
- 2/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży suchych lub dwie łyżeczki drożdży świeżych
- ewentualnie nasiona
- 1 jajko
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- nasiona do posypania
- 5 łyżek wody
Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem.
Drożdże
rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki.
Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem (ewentualnie nasionami). Wyrabiać. Zostawić w ciepłym miejscu,
przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.
Wyjąć
ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować bochenek. Zostawić na 1 godzinę, przykryte, do
podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenek jajkiem
roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki, posypać nasionami lub posmarować wodą i posypać nasionami.
Piec
10 minut w temperaturze 240ºC, potem zmniejszyć do 190º i piec jeszcze
25 minut
Studzić na kratce.
Smacznego :)
Chleb na pierwszy dzień akcji! :)
Piękny bochenek chleba!
OdpowiedzUsuń