Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

czwartek, 6 września 2012

Zupa pieczarkowa z ryżem

Propozycja jasna - ryż . Zawsze pieczarkowa miała makaron , czy gwiazdki czy świderki czy jeszcze inny . Tym razem wyjątkowo .

Na 4 osoby:
  • 1,5l wody
  • marchewka mała
  • łyżka oleju
  • liście laurowe
  • pieprz
  • sól
  • 300g-500g pieczarek
  • 1 łyżka śmietany
  • Ryż
Marchewkę kroimy w paski , wrzucamy do wody , dodajemy sól , pieprz , liście laurowe i olej . Zagotowujemy . Dodajemy pokrojone pieczarki (ja kroje w paseczki a potem na pół) .
Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie . Cedzimy .

Zawiesina:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki wody
Dobrze mieszamy aby nie było grudek .
Zawiesinę dodajemy do zupy i jeszcze chwilę gotujemy .
Przekładamy ryż do misek dodajemy zupę 
Smacznego .

6 komentarzy:

  1. Dziwne, nigdy nie jadłam pieczarkowej (chyba, że z torebki). Niewątpliwie trzeba będzie kiedyś spróbować. :)

    Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com

    Pzxodrawiam,
    whiness

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie pieczarkowa to tylko z makaronem :P nigdy nie jadłam z ryżem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też zawsze jadłam pieczarkową tylko z makaronem ;) O ryżu pierwszy raz słyszę .

    OdpowiedzUsuń