Babeczki rozweselą każdego :)
Zmieniony przepis z moich wypieków
Składniki na około 15 babeczek:
- 150 g masła
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później.
W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i
dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się
składników po każdym dodaniu.
Do masy maślanej dodać suche składniki, aromat i mleko, wymieszać szpatułką.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (nakładając do połowy wysokości), wyrównać.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Maślany krem waniliowy:
- 230 g masła
- 2,5 - 3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżki śmietany kremówki lub 1 łyżka mleka
- odrobina barwnika w paście (na czubku łyżeczki)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło zmiksować/utrzeć w misie miksera na puszystą, jasną masę. Dodawać
cukier, stopniowo, cały czas ucierając mikserem (kilka minut). Dodać aromat, kremówkę i miksować. Krem powinien być gładki, nie za
gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki -
cukru pudru. Dodać barwnik i zmiksować.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na babeczki kwiatki, listki i inne wzorki.
Użyłam tylek takiej, takiej i takiej.
Użyłam tylek takiej, takiej i takiej.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :).
Wspaniale się prezentują. Zjadłabym takie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam babeczki ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńjak ładnie ozdobione:)
OdpowiedzUsuń