Składniki:
- 200 g masła
- szczypta soli
- 160 g cukru
- 4 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g dowolnych owoców (np. truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych)*
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło, na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier,
szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim,
ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać
szpatułką, do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć
do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze.
Posypać równomiernie kruszonką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Kruszonka:
- 150 g mąki
- 100 g masła, schłodzonego
- 50 g cukru pudru
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie
rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt
mokra, dosypać trochę mąki.
Smacznego :)
* ciasto wspaniale piecze się również z mrożonymi owocami - owoców nie
rozmrażamy przed dodaniem do ciasta, oprószamy je w mące ziemniaczanej i
takie wykładamy na ciasto; ciasto należy piec trochę dłużej, ale zawsze
do tzw. suchego patyczka (na zdjęciu poniżej pieczone z zamrożonymi
owocami lata)
Mmm, podziel się, a nie sama jesz ;D
OdpowiedzUsuń