Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

niedziela, 16 grudnia 2012

Ktoś chętny na urodzinowe ciastka? Czyli moje urodziny , ciastka z lukrem , pierwsza chatka z "piernika" i dlaczego lubię grudzień.


 Witam w grudniu .
Może po kolei .
Dziś jest 16 czyli moje urodziny. O godzinie 21 , 14 lat temu się urodziłam . 14? a może 13? nie znam się na obliczeniach . Matma nie jest moją dobrą stroną . Wiem tylko tyle , że dziś kończę 14 lat!
A może ciasteczko? Ciasteczkami częstuje jutro w mojej szkole . ; )

 Dzień planowałam rozpocząć jakimiś pysznymi placuszkami , ale że jestem leniwa to zrobiłam :

 Bułeczkę posmarowaną nutellą plus pyszne kakałko .
 Mniam mniam mniam .
 Co wy dziś jedliście ? ;>
 Pierniczki....
 Przepis na nie pochodzi z pewnymi zmianami ze strony Moje wypieki .
Po lewej Kruche cynamonowe gwiazdki
Po prawej Waniliowe kruche ciasteczka
 :-)
 Choineczka z gwiazdek przełożonych lukrem królewskim .
 Pewna część ciastek...
 Kruche cynamonowe gwiazdki

Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek:
  • 180 g masła, zimnego
  • 90 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cynamonu

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).
Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.



 Waniliowe kruche ciasteczka

Składniki na około 40 ciastek:
  • 180 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko (białko przyda się na lukier królewski)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.*
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.

 Planowałam zostawić część na święta ale wątpię aby przetrwały . ;)
 Niestety gdy chciałam na drugi dzień ozdabiać je lukrem mój rękaw zaczął szwankować i ozdawiałam wykałaczką lub łyżką . :D

Lukier królewski (royal icing):
  • 2 białka
  • 3 szklanki cukru pudru (niepełne, najlepiej zacząć od 2 szklanek i stopniowo dosypywać , użyłam 2 i pół)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
W misie miksera utrzeć białka z cukrem pudrem (nie ubijać, ucierać). Ucierać przez kilka minut do gładkości. Dodać sok z cytryny i utrzeć.
Hojnie pokryć lukrem wierzch babeczek. Ozdobić cukrowymi kwiatkami.
Smacznego :).
 A co z tą chatką?
 Ano chatka jest . Nie z piernika ale stoi . . .
 Nie mam foremek do chatki , mam tylko w kształcie gwiazdek , grzybów , choinek , serc itd , ale nie chatek . Chatkę cudem udało się skleić lukrem.
Chatka ma drzwi z gwiazdką...  Dach , ściany choinkę i...
 Widzicie worek z prezentami? ;D
 Dużo "śniegu" ;p

 Dlaczego grudzień jest moim ulubionym miesiącem?
6grudnia - mikołajki . 10 dni później 16 grudnia urodziny , prawie 10 dni później święta! :D

Mam w planach zakup foremek w kształcie chatki , śnieżynki , jakiegoś ptaszka i innych świątecznych . ;)


Miłego dnia kochani!




13 komentarzy:

  1. Wszystkiego najlepszego PAULINKO :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego dobrego ;)

    Przypominam o konkursie z PRYMAT i zapraszam : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje za dodanie przepisu do akcji Wigilia. Do szczęścia brakuje mi tylko banerka. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za zgłoszenie przepisu, proszę o banerek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego :) a chatka, cóż, ugięła się pod śniegiem, ale stoi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. delicious! would you like to follow each other? let me know!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka wyglądają świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Whats up very cool web site!! Man .. Excellent ..
    Wonderful .. I will bookmark your site and take the feeds additionally?

    I'm glad to search out so many helpful info right here
    in the submit, we want work out extra techniques on this regard, thank you for sharing.

    . . . . .

    My web blog ... mold removal Indianapolis

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna zabawa dla dzieci i pyszny finał. Spróbuje z moją Zusią - będzie przeszczęśliwa

    OdpowiedzUsuń