Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

niedziela, 5 sierpnia 2012

Migdałowe ciasto z rabarbarem i borówkami .

Ze względu na weekendową cukiernie postanowiłam zrobić ten placek . Kupiłam rabarbar . Borówki jeszcze miałam . I ten duet jest idealny . Ja zrobiłam podwójne ponieważ mam dużą tortownicę . Owoce mi opadły , ale kto powiedział , że to nie miało być specjalnie ? Wystarczy odwrócić i gotowe .

 weekendowa cukiernia

na tortownicę o średnicy 22 cm
  • ok. 250-300 g rabarbaru
  • 100-150g borówek
  • 160 g mąki
  • 60 g drobno zmielonych migdałów (u mnie mączka migdałowa)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g miękkiego masła (można margaryny)
  • 150 g cukru
  • 2 małe jajka
  • 100 ml jogurtu (u mnie naturalny)
  • 1,5 łyżki amaretto (lub dodatkowe 'płaskie' 1,5 łyżki jogurtu)
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • nasionka z 1 laski wanilii / cukier waniliowy

uwaga : wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

dodatkowo : 40 g drobno zmielonych migdałów do posypania ciasta, 2-3 łyżki cukru trzcinowego wymieszanego z odrobiną startej tonki lub cynamonu (lub cukru waniliowego)
opcjonalnie : płatki migdałowe do posypania lub kruszonka migdałowa (można przygotować ją również na bazie oliwy / oleju, - 40 g mąki (razowa orkiszowa) + 40 g zmielonych migdałów i 40 g zmielonego cukru trzcinowego wymieszałam z ok. 4-5 łyżkami oliwy - u mnie jej było odrobinę)

Piekarnik rozgrzać do 180°.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.
Mąkę wymieszać z migdałami, sodą i proszkiem. Masło utrzeć /zmiksować z cukrem i jednym jajkiem na gładką masę, a następnie dodać drugie jajko i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (na wolnych obrotach) dodać otartą skórkę z cytryny, stratą tonkę / wanilię i amaretto, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt (1/3 jogurtu, 1/3 mąki itd., zaczynając od jogurtu i kończąc na mące). Uwaga : nie miksujemy ciasta zbyt długo już po dodaniu mąki, a tylko do połączenia składników.
Przełożyć ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką tortownicy, posypać je pozostałymi zmielonymi migdałami (wchłoną one nadmiar puszczanego przez rabarbar soku), na wierzch nałożyć pokrojony rabarbar i lekko ‘wgnieść’ go dłonią w ciasto; posypać cukrem i / lub płatkami migdałowymi / kruszonką. Piec ok. 55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w foremce, a następnie wystudzić na kratce.

Pierwszy raz robiłam coś z rabarbarem i na pewno nie ostatni .

U mnie paski 1-2cm .
Tak wygląd mąka z migdałami , proszkiem i sodą .

Tak wyglądało ciasto po upieczeniu . Nie , nie jest spalone , przypieczone , wyszło idealne .
A tak układałam owoce :
To ciasto można zrobić z jakimikolwiek owocami .


Z dziećmi i dla dzieci Smaki naszego dzieciństwa Smakołyki na pikniki

20 komentarzy:

  1. Cudowne ciacho. Koniecznie muszę w końcu spróbować rabarbaru.

    OdpowiedzUsuń
  2. wpraszam sie na kawaleczek! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. szkoda ze nie umiem zrobic nawet jajecznicy bo kocham rabarbar i borowki a nie mam co sie brac za te ciastka z moimi zdolnosciami :D

    podobaja Ci sie gorsety ?!

    wygraj u mnie gorset STRADIVARIUSa

    http://paulinaablog.blogspot.com/2012/08/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię rabarbar. przepis do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń