Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

wtorek, 4 września 2012

Buchty

Kto robił kiedyś buchty , wie jak smakują . Są pyszne , delikatne i drożdżowe . U mnie były z nutellą i cukrem pudrem .

Składniki:
  • 500g mąki
  • 30g drożdży
  • 50g cukru
  • 250ml letniego mleka
  • 40g masła
  • 2 jajka lekko roztrzepane
  • pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • marmolada do nadzienia
  • cukier puder do posypania
Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać pozostałe składnik i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta formować kulki o wadze ok. 50g. Jeśli chcemy nadziewać buchty, należy rozpłaszczyć kulkę, nałożyć na środek łyżeczkę nadzienia i zlepić.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem. Układać kulki ciasta blisko siebie, tak, żeby się stykały. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować bułki roztopionym masłem, jeśli zostanie nam trochę masła, należy nim polać bułeczki.



Czyż one nie są idealne?
Inspiracja

Chleb drożdżowy

3 komentarze: