Składniki:
- 500g mąki
- 30g drożdży
- 50g cukru
- 250ml letniego mleka
- 40g masła
- 2 jajka lekko roztrzepane
- pół łyżeczki soli
- 6 łyżek roztopionego masła
- marmolada do nadzienia
- cukier puder do posypania
Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać pozostałe składnik i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta formować kulki o wadze ok. 50g. Jeśli chcemy nadziewać buchty, należy rozpłaszczyć kulkę, nałożyć na środek łyżeczkę nadzienia i zlepić.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem. Układać kulki ciasta blisko siebie, tak, żeby się stykały. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować bułki roztopionym masłem, jeśli zostanie nam trochę masła, należy nim polać bułeczki.
Czyż one nie są idealne?
Inspiracja



Przyznam się, że nigdy nie jadłam, ale chyba by mi posmakowaly ;)
OdpowiedzUsuńsą pysznie puchate
OdpowiedzUsuńślicznie wyrosły
OdpowiedzUsuń