Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

poniedziałek, 3 września 2012

Chałka z kruszonką


Prowadzę akcje "chleb drożdżowy" . Akceptując przepisy znalazłam chałkę więc czemu nie dodać przepisu? Tą robiłam dwa razy . Posiadam foremkę do chałki . Jest pyszna , delikatna i nic tylko zajadać . 

Od babeczki

Składniki na jedną sporą chałkę:
  • 20g świeżych drożdży
  • 150ml mleka
  • 50g drobnego cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • szczypta soli
  • 500g mąki
  • 1 duże jajko
  • 60g masła
Dodatkowo do posmarowania:
  • 1 jako + łyżeczka mleka
Do misy miksera przesiać mąkę, zrobić w niej dołek i wsypać rozkruszone drożdże. Zasypać cukrem i zalać połową ciepłego mleka. Wymieszać z mąką tak, by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 20 minut. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki: roztrzepane jajko, roztopione masło i ciepłe mleko i wrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. W razie potrzeby można dodać trochę mąki. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć na stolnicę i odgazować. Podzielić na 4 równe części. Z każdej zrobić wałek a następnie zapleść warkocz. Gotową chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub włożyć do foremki. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kruszonką.

Kruszonka:
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Studzić na kratce. Kroić po całkowitym wystudzeniu.




Chleb drożdżowy

3 komentarze:

  1. Ja dzisiaj robiłam bułeczki z nutellą.
    Zamieszczę kiedyś na pewno przepis. Może to będzie jutro? Nie mam pojęcia:P Ale serdecznie zapraszam na mojego bloga:0
    A co do chałki to uwielbiam takie posmarowane dżemem z kubkiem ciepłego mleka.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. chałka z masełkiem, mniam;)

    OdpowiedzUsuń