Jak ja to kocham ! Chyba mój ulubiony deser . Chrupkie migdałowe bezy z pyszną masą . Nie posiadam rękawa cukierniczego . : c Z tego jestem smutna . Mam strzykawkę. Mała i dużo z tym roboty . Jak robiłam Hi-hat to była masakra . Więc wsadziłam do foremek muffinkowych - silikonowych . Po upieczeniu ich "daszek" sam odpada . Wystarczy lekko nacisnąć . Wypełnić masą i zakryć . Mojemu T. smakują ciepłe . Na 15 sekund do mikrofali . Boskie!
http://mojewypieki.blox.pl/2011/01/Waniliowe-makaroniki-z-kremem-z-nutelli.htmlSkładniki na 2 nieduże blaszki pojedynczych makaroników (u mnie na 26 bezików) :
- 3 białka
- 110 g zmielonych migdałów (bez skórki)
- 200 g cukru pudru
- 50 g drobnego cukru do wypieków
Białka
mogą być starsze - najlepiej 24 - 36 godzinne, trzymane w odkrytym
pojemniku (miseczce) na blacie, w temperaturze pokojowej.
Migdały i cukier puder przesiać, wymieszać z wanilią.
Białka
ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo drobny cukier i
dalej ubijając. Dodać przesiane migdały z cukrem pudrem, wymieszać
szpatułką lub drewnianą łyżką, do połączenia składników i nie za długo.
Przygotować
rękaw cukierniczy z okrągłą nasadką (około 1 cm). Masę makaronikową
przełożyć do rękawa. Blachę wyłożyć matą teflonową (najlepiej) lub
papierem do pieczenia (makaroniki mogą gorzej odchodzić po upieczeniu,
więc w sumie nie polecam). Wyciskać nieduże makaroniki, o średnicy około
2,5 - 3 cm (biorąc pod uwagę, że na pewno trochę się rozleją na boki),
pozostawiając między nimi spore odstępy. Po zapełnieniu całej blaszki,
odstawić ją na 1 godzinę, by makaroniki się wysuszyły. Dobrze wysuszone
nie będą się kleiły przy dotyku, a na ich powierzchni utworzy się
skorupka.
Piec
w piekarniku rozgrzanym do 150ºC przez 8 - 10 minut.* Większe
makaroniki należy piec dłużej. Poczekać do lekkiego przestudzenia,
przenieść na kratkę. Idealne makaroniki mają chrupiącą skórkę i są
mięciutkie, lekko ciągnące w środku, z charakterystyczną 'stopką'.. Nie
powinny się także zarumienić.
Masa kremowa z nutellą:
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki nutelli (lub więcej, do smaku)
Składniki przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
Gotową masą przekładać makaroniki.
Smacznego :)
* dla mojego piekarnika to zbyt krótko; po 10 minutach obniżam temperaturę do 120ºC i piekę dodatkowe 5 - 7 minut
Masa jest ... boska . Ostatnio miałam jeden serek i zrobiłam takie coś . Ale po zjedzeniu dwóch łyżek postanowiłam dorobić do tego naleśniki . (Lepiej zimne , bo masa wypłynie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz