Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

sobota, 30 czerwca 2012

Makaroniki z kremem z nutelli


Jak ja to kocham ! Chyba mój ulubiony deser . Chrupkie migdałowe bezy z pyszną masą . Nie posiadam rękawa cukierniczego . : c Z tego jestem smutna . Mam strzykawkę. Mała i dużo z tym roboty . Jak robiłam Hi-hat to była masakra . Więc wsadziłam do foremek muffinkowych - silikonowych . Po upieczeniu ich "daszek" sam odpada . Wystarczy lekko nacisnąć . Wypełnić masą i zakryć . Mojemu T. smakują ciepłe . Na 15 sekund do mikrofali  . Boskie!

http://mojewypieki.blox.pl/2011/01/Waniliowe-makaroniki-z-kremem-z-nutelli.html


Składniki na 2 nieduże blaszki pojedynczych makaroników (u mnie na 26 bezików) :

  • 3 białka
  • 110 g zmielonych migdałów (bez skórki)
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g drobnego cukru do wypieków

Białka mogą być starsze - najlepiej 24 - 36 godzinne, trzymane w odkrytym pojemniku (miseczce) na blacie, w temperaturze pokojowej.
Migdały i cukier puder przesiać, wymieszać z wanilią.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo drobny cukier i dalej ubijając. Dodać przesiane migdały z cukrem pudrem, wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, do połączenia składników i nie za długo.
Przygotować rękaw cukierniczy z okrągłą nasadką (około 1 cm). Masę makaronikową przełożyć do rękawa. Blachę wyłożyć matą teflonową (najlepiej) lub papierem do pieczenia (makaroniki mogą gorzej odchodzić po upieczeniu, więc w sumie nie polecam). Wyciskać nieduże makaroniki, o średnicy około 2,5 - 3 cm (biorąc pod uwagę, że na pewno trochę się rozleją na boki), pozostawiając między nimi spore odstępy. Po zapełnieniu całej blaszki, odstawić ją na 1 godzinę, by makaroniki się wysuszyły. Dobrze wysuszone nie będą się kleiły przy dotyku, a na ich powierzchni utworzy się skorupka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 150ºC przez 8 - 10 minut.* Większe makaroniki należy piec dłużej. Poczekać do lekkiego przestudzenia, przenieść na kratkę. Idealne makaroniki mają chrupiącą skórkę i są mięciutkie, lekko ciągnące w środku, z charakterystyczną 'stopką'.. Nie powinny się także zarumienić.

Masa kremowa z nutellą:

  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki nutelli (lub więcej, do smaku)
Składniki przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
Gotową masą przekładać makaroniki.
Smacznego :)
* dla mojego piekarnika to zbyt krótko; po 10 minutach obniżam temperaturę do 120ºC i piekę dodatkowe 5 - 7 minut
 Masa jest ... boska . Ostatnio miałam jeden serek i zrobiłam takie coś . Ale po zjedzeniu dwóch łyżek postanowiłam dorobić do tego naleśniki . (Lepiej zimne , bo masa wypłynie)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz