Jak dla mnie słodkie , pyszne i wprost nieziemskie babeczki . Największy błąd popełniłam robiąc piankę . W przepisie są 3 białka , dałam nieświadomie 5 . Polecam
Składniki na około 12 babeczek :
- 90 g gorzkiej czekolady , roztopionej
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 115 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/4 szklanki cukru (dałam o połowę mniej)
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki wody
Do misy miksera włożyć masło, utrzeć je na puszystą masę, pod koniec ucierania dodając cukier, ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
Do masy maślanej powoli wmiksowywać czekoladę. Dodawać jajka, po jednym, miksując po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Dodać śmietanę, zmiksować. Dodać połowę wymieszanej ze spulchniaczami mąki, wymieszać. Dodać 1/4 szklanki wody, resztę mąki, zmiksować tylko do połączenia składników.
Pomiędzy foremki rozdzielić ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (piekłam około 35 minut). Babeczki nie wyrastają mocno, powinny być w miarę płaskie. Wystudzić na kratce. Można również upiec je dzień wcześniej.
Składniki na piankę:
- 3 duże białka
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka dowolnego ekstraktu (np. z wanilii, z migdałów), można pominąć (dałam cytrynowy)
- 1/4 szklanki wody
Przygotować rękaw cukierniczy z okrągłą grubą nasadką. Przełożyć do niego pianę i wyciskać spiralnie na babeczki. Na każdą babeczkę można zużyć około 1/2 szklanki piany. Babeczki z pianką włożyć do lodówki, na czas przygotowania czekolady (można je również na tym etapie trzymać przez noc w lodówce - ja tak zrobiłam).
Składniki na polewę czekoladową:
- 360 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Po tym czasie wyjąć babeczki z lodówki. Trzymając za papierek, każdą babeczkę obrócić, następnie szybkim i pewnym ruchem ręki zanurzyć w czekoladzie. Odczekać chwilę, by nadmiar czekolady skapał, odłożyć na kratkę. Tak samo postąpić z resztą babeczek. Babeczki pozostawić przez 15 minut w temperaturze pokojowej, następnie schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Przechowywać w lodówce (do 3 dni)
Smacznego
Przepis z “moje wypieki” inspirowany Nigellą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz