Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

sobota, 30 czerwca 2012

Tort z masą marshmallow na dzień Matki .



Mina mamy . ? Niezapomniana . Po prostu była w szoku . I to białe "coś" to :
- żółw
- gąsienica
- mysz
- ważka
-motyl
Jeśli ich nie widzisz musisz silnie użyć wyobraźni . :-)



http://mojewypieki.blox.pl/2011/09/Teczowy-tort-rainbow-cake.html

Biszkopt :



  • 226 g masła
  • 220 g cukru*
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 355 g mleka

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.
    Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
    Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka.



    Masa:
 

Ubić 2 duże opakowania śmietany 36 % z łyżką cukru pudru . Przełożyć biszkopty .
Ja dodałam galaretkę . Plus trzy do tortu .

http://mojewypieki.blox.pl/2007/09/Tort-urodzinowy.html
Ozdobienie tortu - masa z marshmallow:

  • 400 g pianki marshmallow
  • 1 kg cukru pudru
  • 3 łyżki wody

Piankę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody (w tym momencie można dodać barwników spożywczych). Dodać połowę cukru pudru, wymieszać. Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać resztę cukru pudru i zagniatać. Masa będzie się bardzo lepiła, ale podczas zagniatania będzie coraz bardziej elastyczna i w końcu - osiągnie konsystencję twardej plasteliny. Rozwałkować cienko, podsypując mąką ziemniaczaną, by się nie kleiła do stolnicy i do wałka (nadmiar mąki można z łatwością usunąć pędzelkiem), nałożyć na gotowy tort. Dobrze, by tort był obłożony kremem z wierzchu i z boków, wtedy masa z marshmallow będzie lepiej przylegała. Użyłam pianki o dwóch kolorach: białym i różowym, bo tak było najprościej, ale oczywiście można dodać barwników spożywczych, by powstał kolor, na którym Wam zależy. Na pewno zapytacie o wrażenia smakowe - masa jest jadalna :-), smakuje jak marshmallow, ale jest dużo bardziej słodka ... ale czego się nie zrobi raz w roku, nadzień matki? 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz