Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

sobota, 30 czerwca 2012

Kopiec kreta


A tak w zasadzie dwa kopce kreta mi wyszły . 

z : http://kotlet.tv/kopiec-kreta

Powiem tyle . Kuzynka jak dostała kawałek od razu chciała przepis . (Przykro mi że ci nie wyszło . ;c) 

Dwa bo piekłam w naczyniu żaroodpornym (M. ukryła przede mną tortownicę. )


ciasto:

  • ok. 125 g masła roślinnego
  • 5 łyżek mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem i dodatki:


  • 500 g kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 kostki czekolady
  • 4 banany
  • 1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku

    Masło podgrzewam w rondelku, dodaję mleko i cukier. Zdejmuje z ognia, dodaje kakao i mieszam. Odstawiam by ostygło. Uwaga – nie przegrzejcie masy!
    Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywną pianę.
    W drugiej misce żółtka mieszam z mąką, cukrem waniliowym, proszkiem i masą czekoladową. Dodaje pianę i delikatnie łączę.
    Formę wykładam na dnie papierem do pieczenia, wykładam ciasto i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut. Czas pieczenia zależy od formy, możecie wziąć większą, ciasto będzie niższe, ale w przypadku tego ciasta to nie ma znaczenia :)
    Przestudzone ciasto kładę na paterze, odcinam mu wierzch, wyjmuję trochę środka i układam banany.
    Śmietanę z cukrem pudrem ubijam, dodaję pokruszoną czekoladę oraz żelatynę przygotowaną we wrzątku i przestudzoną. Mieszam.Śmietanę układam na bananach w formie kopca. Odcięte ciasto kruszę i przyklepuję do śmietany, wstawiam do lodówki na całą noc by śmietana stężała. Kroję jak tort, smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz