Kopiec kreta
A tak w zasadzie dwa kopce kreta mi wyszły .
z : http://kotlet.tv/kopiec-kreta
Powiem tyle . Kuzynka jak dostała kawałek od razu chciała przepis . (Przykro mi że ci nie wyszło . ;c)
Dwa bo piekłam w naczyniu żaroodpornym (M. ukryła przede mną tortownicę. )
ciasto:
- ok. 125 g masła roślinnego
- 5 łyżek mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem i dodatki:
- 500 g kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 kostki czekolady
- 4 banany
- 1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku
Masło podgrzewam w rondelku, dodaję mleko i cukier. Zdejmuje z ognia,
dodaje kakao i mieszam. Odstawiam by ostygło. Uwaga – nie przegrzejcie
masy!
Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywną pianę.
W drugiej misce żółtka mieszam z mąką, cukrem waniliowym, proszkiem i masą czekoladową. Dodaje pianę i delikatnie łączę.
Formę wykładam na dnie papierem do pieczenia, wykładam ciasto i wstawiam
do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut. Czas pieczenia
zależy od formy, możecie wziąć większą, ciasto będzie niższe, ale w
przypadku tego ciasta to nie ma znaczenia :)
Przestudzone ciasto kładę na paterze, odcinam mu wierzch, wyjmuję trochę środka i układam banany.
Śmietanę z cukrem pudrem ubijam, dodaję pokruszoną czekoladę oraz
żelatynę przygotowaną we wrzątku i przestudzoną. Mieszam.Śmietanę układam na bananach w formie kopca.
Odcięte ciasto kruszę i przyklepuję do śmietany, wstawiam do lodówki na całą noc by śmietana stężała. Kroję jak tort, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz