Klik
Pyszne . Ale czy rewelacyjne? No cóż . Robione na szybko ze względu na przyjazd gości . I może dlatego biszkopta przekroiłam n pół . A o krojeniu to było tyle aby na talerze i do podania . No cóż . . . Polecam .
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 niepełna szklanka mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 20 dag masła
- 25 dag wiórek kokosowych
- cukier waniliowy - 16 g
Białka
ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać
mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do
wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o
wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około
30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Smacznego :)
Polewa była własna .
Ważne , że moim dziadkom i kuzynowi smakowało . : )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz