Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

sobota, 30 czerwca 2012

Ciasto kakaowe z masą kokosową

Klik


Pyszne . Ale czy rewelacyjne? No cóż . Robione na szybko ze względu na przyjazd gości . I może dlatego biszkopta przekroiłam n pół  . A o krojeniu to było tyle aby na talerze i do podania . No cóż . . .  Polecam . 

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • 25 dag wiórek kokosowych
  • cukier waniliowy - 16 g

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Smacznego :)
Polewa była własna . 
 Ważne , że moim dziadkom i kuzynowi smakowało . : )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz