Witam . Mam nadzieje , że ten blog przypadnie wam do gustu . Na pierwszy plan idą :
Składniki na około 12 babeczek:
- 130 g masła
- pół szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 - 3 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później.
W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i
dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia
się składników po każdym dodaniu.
Do masy maślanej dodać suche składniki i mleko, wymieszać.
Ciasto rozdzielić pomiędzy foremki/papilotki, wyrównać.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Lukier królewski (royal icing):
- 2 białka
- 3 szklanki cukru pudru (niepełne, najlepiej zacząć od 2 szklaneki stopniowo dosypywać)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
W misie miksera utrzeć białka z cukrem pudrem (nie ubijać,
ucierać*). Ucierać przez kilka minut do gładkości. Dodać sok z cytryny i
utrzeć.
Hojnie pokryć lukrem wierzch babeczek. Ozdobić cukrowymi (u mnie były to perełki).
Smacznego .
* Według mnie ucierać czyli po prostu ubijać na wolnych obrotach .
Przepis pochodzi z “mojewypieki.blox.pl”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz