Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

wtorek, 25 września 2012

Chleb mleczny na zakwasie

 Chlebek zrobiony na podstawie tego przepisu . Zmieniłam i dopasowałam do siebie i swoich potrzeb . Wyszedł idealny. Jest to pierwszy chleb , który zrobiłam na zakwasie . Spokojnie chleb nie będzie taki wielki jak na pierwszym zdjęciu! Ja muszę robić podwójną porcje chlebów (niestety moja rodzinka dużo je i chcąc zaoszczędzić trochę czasu piekę podwójną porcję).
Składniki:
  • 1 szklanka zakwasu żytniego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży suchych lub dwie łyżeczki drożdży świeżych 
  • ewentualnie nasiona
Na wierzch:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • nasiona do posypania
Lub:
  • 5 łyżek wody
Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem.
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem (ewentualnie nasionami). Wyrabiać. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.
Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować bochenek. Zostawić na 1 godzinę, przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenek jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki, posypać nasionami lub posmarować wodą i posypać nasionami.
Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, potem zmniejszyć do 190º i piec jeszcze 25 minut
Studzić na kratce.
Smacznego :)
 A tak prezentuje się w przekroju . Smakuje inaczej niż drożdżowy  . Jest delikatniejszy .
 Chleb na pierwszy dzień akcji! :)






1 komentarz: