Na prośbę Agaty wstawiam przepis na ciasto z cukinią . Ona jest jego wielbicielką i oto doczekała się tajemniczego przepisu . :D
Ciasto można wykonać w tortownicy , foremkach na babeczki (sprawdzałam) , w formie do babki (sprawdzałam) i w zwykłej prostokątnej .
- 250 g miękkiego masła
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 duże jajka
- szklanka kwaśnej gęstej śmietany 18 %
- 600 g mąki pszennej
- 100 g kakao
- 4 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
Dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną, ciągle miksując. Dodajemy kakao. Na końcu dodajemy cukinię, posiekaną czekoladę i razem mieszamy.
Blachę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 50-65 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Wszystko zależy od waszego piekarnika .
Posypać cukrem pudrem . Smacznego .
O tak, to jedno z najlepszych ciast :D Uwielbiam je.
OdpowiedzUsuńJa też :]
UsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuń