Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

piątek, 2 listopada 2012

Słodkie drożdżówki - motylki z chałwowym nadzieniem

Dzień bardzo dla mnie pozytywny . Na dworze ciepło , nie jest gorąco ale przyjemnie . Nie ma wiatru . Będąc na zakupach z M. i N. kupowaliśmy potrzebne rzeczy . Mleko , jakieś owoce czy warzywa i mąkę . Potrzebna do robienia chleba . W domu zauważyliśmy że kupiliśmy 12 kg a zapłaciliśmy tylko za 1kg . Taki gratis? Nie wiem . :) Motylki przygotowałam z chałwą firmy Odra .
Droga Olu (Ola wie czy to do niej mówię) mam nadzieje że pamiętasz jak je jadłaś oraz jak wyrwałaś mi ostatni kawałek mojego motylka . Pozdrowienia dla Ciebie!
Inspiracją są Moje wypieki 

Składniki na około 13 drożdżówek:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g suchych drożdży lub 40 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 70 g masła, miękkiego
Wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na około 13 części. Uformować z nich kulki.
 Każdą kulkę rozwałkować, posmarować 1 pełną łyżką nadzienia (przepis poniżej). 
Zwinąć jak naleśnika.

Następnie obydwa końce podłożyć pod spód, naciąć.
 Ciasto wywinąć na boki by powstał kształt motylka. ( to było naprawdę trudne lecz jakoś sobie poradziłam )

Uformowane bułeczki położyć na blaszce i pozostawić na 15 minut do napuszenia, przykryte, w ciepłym miejscu. Przed pieczeniem warto posmarować bułeczki dodatkowym jajkiem roztrzepanym z 1 łyżka mleka lub zwykłą wodą.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Można przykryć folią aluminiową pod koniec pieczenia( w dziwny sposób folia nie chciała ich przykryć i latała . xD), jeśli będą się przypalać. Wystudzić na kratce.
Nadzienie chałwowe:
  • 250 g chałwy, np. sezamowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 30% lub 36%
Chałwę rozgnieść widelcem, wymieszać z kremówką i roztrzepanym jajkiem.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, uformować kulki i dalej postępować wg przepisu.

 Są pyszne i warte wypróbowania a chałwa formy odra jest idealna ponieważ nie jest za tłusta jak niektóre chałwy ani nie za sucha . Polecam!


3 komentarze:

  1. Bardzo dziękuje za udział w akcji, zachęcam do kolejnych wpisów :) drożdżówki wyglądają świetnie, choć ja pewnie zrobię z innym nadzieniem, bo w takiej wersji będzie mi za słodko.

    OdpowiedzUsuń