Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

piątek, 23 listopada 2012

Biszkopt kakaowy

 Pamiętacie Biszkopt jasny ? A co z biszkoptem ciemnym? No bo jeśli ważymy wszystkie składniki to co z tym kakao? A no wystarczy zrobić tak :

 Zazwyczaj używam 5 jajek .
Ważymy 4 jajka (jeśli mamy zamiar piec z 5 , jeśli np z 10 to ważymy 9 itd.) . Ważą powiedzmy 300 g . Jajka wbijamy do misy miksera , dodajemy tyle ile ważą 4 jajka . Na najwyższych obrotach ubijamy przez 20 minut . Tak 20 . I radzę użyć miksera . Nie chce aby ktoś do mnie potem ze skargą przychodził że go ręce bolą . . . :) Po 20 minutach dodajemy tyle samo mąki (tyle samo co ważą 4 jajka) lecz odejmujemy jedną kopiatą łyżkę maki i dodajemy tyle kakao . Taka podmiana.. Mąkę dodajemy na najniższych obrotach . Najlepiej jeśli mąka jest przesiana . Biszkopt będzie jeszcze większy dzięki temu . Pomiędzy mąką dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia . Delikatnie przełożyć do tortownicy posmarowanej margaryną , masłem , olejem czy wyłożonej papierem do pieczenia . 
Pieczenie:
Biszkopt z 5 jajek pieczemy 30 minut . Z 8 piekłam 45 minut .
Musicie znać wasz piekarnik . Każdy jest inny .
Najlepiej piec dłużej o te 5 minut niż za krótko .
Piec zawsze w 180 stopniach  .


Proste? Dla mnie tak bo mama robi taki zawsze :P
W weekend torty z wykorzystaniem biszkoptów , dobranoc .




6 komentarzy:

  1. I tu też podobna prośba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kakaowy to chyba żaden z kolorów tęczy :( ale jasny dodam tylko napisz ze kategoria żółty :) szkoda takich ślicznych przepisów :) choć jeden się kwalifikuje :)

      Usuń