Składniki na 1 bochenek:
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 125 g mąki pszennej razowej lub żytniej (jasnej lub razowej)
- 2 łyżeczki soli
- 25 g masła, w temperaturze pokojowej
- 250 ml ciepłej wody (30 - 38ºC)
- 175 g surowych ziemniaków, umytych i nieobranych (startych na tarce na papkę, jak na placki)
- 2 łyżki octu balsamicznego lub słodowego
- 5 łyżeczek drożdży suchych (20 g) lub 40 g drożdży świeżych
Do większego naczynia wsypać mąki, suche drożdże* i sól. Dodać masło i
wyrobić lekko między palcami. W drugim naczyniu wymieszać ciepłą wodę,
starte ziemniaki, ocet - dodać do suchych składników i wyrobić klejące
ciasto, dodając trochę więcej wody, jeśli ciasto wydawać się będzie zbyt
suche. Odłożyć przykryte na 10 minut.
Po tym czasie lekko naoliwić dłonie i stolnicę, ponownie wyrobić i
zagnieść ciasto. Odłożyć przykryte na 10 minut. Ponownie wyrobić i
ponownie odłożyć pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie uformować
bochenek, przełożyć do oprószonego mąką kosza do wyrastania, łączeniami
ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem i odłożyć w ciepłe miejsce do
zwiększenia objętości o połowę, na około 20 - 30 minut.
Po tym czasie przełożyć na rozgrzany kamień lub blachę, szybko naciąć i
piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC, z parą**, przez około
40 - 50 minut. Wystudzić na kratce.
* świeże drożdże najpierw dodać do ciepłej wody i rozpuścić;
** na dolną półkę w piekarniku należy położyć żaroodporne naczynie z gorącą wodą; (u mnie foremka z wodą)
Smacznego :).
Przed i po wypieku .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz