Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

wtorek, 16 października 2012

Flash loaf - szybki chleb pszenno - razowy

 Moja Mama takie lubi . Ciemne :) Mój tata już mniej . On to najlepiej same drożdże . No ewentualnie z zakwasem , ale takie razowe to niee . :D Kolejna propozycja na 16 października . :D z mojewypieki.com

Składniki na 1 bochenek:
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 125 g mąki pszennej razowej lub żytniej (jasnej lub razowej)
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 250 ml ciepłej wody (30 - 38ºC)
  • 175 g surowych ziemniaków, umytych i nieobranych (startych na tarce na papkę, jak na placki)
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub słodowego
  • 5 łyżeczek drożdży suchych (20 g) lub 40 g drożdży świeżych
Do większego naczynia wsypać mąki, suche drożdże* i sól. Dodać masło i wyrobić lekko między palcami. W drugim naczyniu wymieszać ciepłą wodę, starte ziemniaki, ocet - dodać do suchych składników i wyrobić klejące ciasto, dodając trochę więcej wody, jeśli ciasto wydawać się będzie zbyt suche. Odłożyć przykryte na 10 minut.
Po tym czasie lekko naoliwić dłonie i stolnicę, ponownie wyrobić i zagnieść ciasto. Odłożyć przykryte na 10 minut. Ponownie wyrobić i ponownie odłożyć pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć do oprószonego mąką kosza do wyrastania, łączeniami ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem i odłożyć w ciepłe miejsce do zwiększenia objętości o połowę, na około 20 - 30 minut.
Po tym czasie przełożyć na rozgrzany kamień lub blachę, szybko naciąć i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC, z parą**, przez około 40 - 50 minut. Wystudzić na kratce.
* świeże drożdże najpierw dodać do ciepłej wody i rozpuścić;
** na dolną półkę w piekarniku należy położyć żaroodporne naczynie z gorącą wodą; (u mnie foremka z wodą)
Smacznego :).
 Przed i po wypieku .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz