Otwieram lodówkę po mleko , patrzę - mięso mielone! Czyli naleśniki będą na śniadanie a z mięsa się zrobi kotlety czy coś . I w internet . I szukamy i myślimy . A tu są! Klopsiki gotowane (moja mama pierwszy raz takie jadła) , z sosem koperkowym (z mojego ogródka ^^) I z ryżem . Wprawdzie robiłam to 1 h ale ja to wolę powoli i idealnie . Tak wiem że rzadko wychodzi idealnie . :D
Składniki :
- 500g mięsa mielonego
- 3 ugotowane marchewki (np. z rosołu)
- 1 mała bułeczka namoczona w mleku
- sól
- pieprz
- jajko
Składniki sos koperkowy :
- koperek świeży
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie klopsiki : Do miski wrzuć mięso. Dodaj jajko, bułkę,
pokrojoną drobno marchewkę. Uformuj pulpeciki. Gotuj w bulionie przez 10
minut.
Przygotowanie sos : Na patelni rozpuść masło. Dodaj masło i zrób
zasmażkę. Wlej bulion z gotowanych pulpetów. Wymieszaj dokładnie tak aby
nie powstały grudki. Zagotuj i dodaj śmietanę. Posiekaj koperek i wrzuć
do sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie : Pulpety przełóż do sosu i połącz składniki. Podawaj z ryżem, ziemniakami lub makaronem.
Inspiracja
Pysznie , smacznie , zdrowo :)
Ja robiłam klopsiki w sosie chrzanowym ;)
OdpowiedzUsuń