Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

wtorek, 16 października 2012

Prosty chleb pszenny

 Miłość do tego chlebka bezgraniczna . Przygotowany na World day of bread czy jakoś tak . :D Przepis z mojewypieki.com . :)

Składniki na duży bochenek :
Składniki na 1 bochenek:
  • 700 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 300 ml ciepłej wody
W większej misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło. Dosypać drożdże i cukier. Dodać mleko, wodę i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki. Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości.
Ciasto po urośnieciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia.
Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką. 

Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.
Smacznego :)
 Po przekrojeniu ... ach . z masełkiem i jeszcze ciepłą kromeczkę !

 Focia od góry .
 I jeszcze jak wygląda po upieczeniu z tyłu .
 I profil lewy . :)

3 komentarze:

  1. z nieba mi ten przepis spadł bo ja właśnie mam zamiar pic chleb :)
    a powiedz mi co to te drożdże nie można tradycyjnych użyć???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze używam świeżych . Użyj 15 g . Zawsze razy 2 . :)

      Usuń