Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

środa, 24 października 2012

Polski chleb na zakwasie

 Pierwszy chleb bez drożdży . Sam zakwas . I generalnie im starszy zakwas tym lepiej . :) Pyszniutko zachęcam do czytania :

Składniki:
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 550 g mąki białej pszennej chlebowej
  • 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych
  • 1 łyżeczka słodu(cukier , miód itd)
  • 1 płaska łyżka soli
  • 300 g letniej wody
  • opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • opcjonalnie: 2 łyżki kminku
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste, gladkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 -2 1/2 godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.
  Następnieukształtować owalny bochenek. Umieścić go w koszu i zostawić do wyrośnięcia na 1-1 1/2 godziny (krótko, gdy dodaliście drożdży, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły.
Studzić na kratce.
Smacznego :)

 Zajdą się chętni na kromeczkę?
źródło

1 komentarz:

  1. Piękny bochenek!
    Chleby na zakwasie lubię najbardziej.

    OdpowiedzUsuń