źródło
Składniki :
- 500g mąki pszennej,
- 1 saszetka suchych drożdży(7g) lub świeżych (15g),
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 250ml ciepłej wody,
- garść ziaren słonecznika.
Przygotowanie
:
W misce wymiesza ciepłą wodę, sól, cukier, oliwę. Dodać partiami
przesianą mąkę z suchymi drożdżami. Dodać słonecznik. Wszystko razem
dokładnie wymieszać a gdy już ciasto będzie się kleiło wyrobić ręką ,
podsypać mąką. Wyrobić na gładkie cisto. Odstawić na 20-30min. W tym
czasie nagrzać piekarnik na 220 stopni. Uformować bochenek. piec 40-45
minut.
Napstrykałam się jak nigdy . :P
Kolejna propozycja na dzień chleba .
No bo jak takie święto odpuścić? ;]
Lubię go . Za sak . Zapach . Wygląd . Za wszystko .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz