Składniki na duży bochenek :
Składniki na 1 bochenek:
- 
  700 g mąki pszennej chlebowej
- 
  2 łyżeczki soli
- 
  25 g miękkiego masła
- 
  1 saszetka suchych drożdży (7 g)
- 
  1 łyżeczka cukru
- 
  150 ml ciepłego mleka
- 
  300 ml ciepłej wody
W
 większej misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło. Dosypać drożdże i 
cukier. Dodać mleko, wodę i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na 
oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie
 dosypywać mąki. Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, 
do dwukrotnego powiększenia objętości.
Ciasto
 po urośnieciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny 
bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, 
pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia.
Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką. 
Piekarnik
 rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować 
temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien
 być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić
 na kratce.
Smacznego :)
 Po przekrojeniu ... ach . z masełkiem i jeszcze ciepłą kromeczkę ! Focia od góry .
I jeszcze jak wygląda po upieczeniu z tyłu .
I profil lewy . :)
 
 
 
z nieba mi ten przepis spadł bo ja właśnie mam zamiar pic chleb :)
OdpowiedzUsuńa powiedz mi co to te drożdże nie można tradycyjnych użyć???
Ja zawsze używam świeżych . Użyj 15 g . Zawsze razy 2 . :)
Usuńo, ale fajny chlebek. :)
OdpowiedzUsuń