Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

niedziela, 14 października 2012

Klopsiki w sosie koperkowym

 Moja mama wtedy w pracy . Mówiła że mogę zrobić nawet naleśniki .
Otwieram lodówkę po mleko , patrzę - mięso mielone! Czyli naleśniki będą na śniadanie a z mięsa się zrobi kotlety czy coś . I w internet . I szukamy i myślimy . A tu są! Klopsiki gotowane (moja mama pierwszy raz takie jadła) , z sosem koperkowym (z mojego ogródka ^^) I z ryżem . Wprawdzie robiłam to 1 h ale ja to wolę powoli i idealnie . Tak wiem że rzadko wychodzi idealnie . :D


Składniki : 
  • 500g mięsa mielonego 
  •  3 ugotowane marchewki (np. z rosołu)
  • 1 mała bułeczka namoczona w mleku
  • sól
  • pieprz
  • jajko

Składniki  sos koperkowy : 
  • koperek świeży
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie klopsiki : Do miski wrzuć mięso. Dodaj jajko, bułkę, pokrojoną drobno marchewkę. Uformuj pulpeciki. Gotuj w bulionie przez 10 minut.

Przygotowanie sos : Na patelni rozpuść masło. Dodaj masło i zrób zasmażkę. Wlej bulion z gotowanych pulpetów. Wymieszaj dokładnie tak aby nie powstały grudki. Zagotuj i dodaj śmietanę. Posiekaj koperek i wrzuć do sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Przygotowanie : Pulpety przełóż do sosu i połącz składniki. Podawaj z ryżem, ziemniakami lub makaronem.

 Inspiracja
Pysznie , smacznie , zdrowo :)

1 komentarz: