Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

piątek, 27 lipca 2012

Chleb na ziarnku drożdży

Uwielbiam ten przepis . Po prostu robiony tysiące razy . NA różne sposoby . <3 Bez zakwasu (postararm się z nim zmierzyć po wakacjach)

  • 3 szkl, mąki pszennej
  • 500 ml letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • świeże drożdże wielkości ziarna grochu ( ok. 4g)
  • ziarna - słonecznik , mak , siemię lniane , pestki dyni itp . 
Ja wyrabiam ręcznie . Rozpuszczam drożdże . Łącze wszystko w misie . Daję na stolnicę . Zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji . Odstawiam na 14 godzin (można na 12) . Po tym czasie ponownie wyrobić Odstawić na 20 minut . "odgazować" uderzając kilka razy pięścią (lekko!) i składać do przodu i do tyłu (formować..) . Włożyć do tortownicy , garnka rzymskiego lub jak ja do keksówki (keksówka dość spora choć robiłam kiedyś nawet dwa osobno i też wyszły!)  (papier do pieczenia lub olej) . Odstawić n 2 godziny . Wsadzić chleb i ustawić od razu n 240C . Piec 15 minut po tym czasie zmniejszyć do 200°C i piec przez 30 minut .  Upieczony chleb postukany od dołu wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce.
źródło inspiracji
 
Kuchnia pełna ziarna 2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz