Jak dla mnie . ? Hmm , smak pół na pół . . . Najlepsze było ich samo przygotowanie . ; )
http://przepisnazycie.tvn.pl/kulinarny-blog,warzywa-w-ciescie-nalesnikowym,330.html
Przygotujcie:
- 1 mały kalafior- 1 brokuł
- 2 cukinie (lub 4 kwiaty cukinii)
- pieczarki
- 200 g. mąki
- 150 ml. mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka cukru pudru
Mieszamy 150 g. mąki z mlekiem, jajkami, 1 łyżką oliwy, cukrem i szczyptą soli. Ciasto lekko ubijamy i odstawiamy na 15 minut. Cukinię kroimy w plastry (jeżeli kwiaty to pozostawimy w całości).
Różyczki kalafiora i brokułu oddzielamy od grubych pędów, płuczemy i obtaczamy w reszcie mąki. Pieczarki myjemy , można obrać .
Następnie zanurzamy w cieście i wyciągamy widelcem. Pozwalamy, aby ociekł z nich nadmiar ciasta i wkładamy do gorącego oleju (dobrze żeby garnek był płaski i miał szerokie dno). Smażymy partiami na złocisty kolor, odcedzamy z tłuszczu i wykładamy na półmisek.
Pierwszy raz jadłam cukinie . Nie widzę żadnej rewelacji . :c
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz