Pampuchy wychodzą ogromne . Drożdżowe . I wgl pyszne!
Zebrałam u babci dużo jabłek . Jutro pokombinuje . ! : )
Pampuchy:
- 1kg mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1/2 l mleka
- 3 jajka 3 łyżki oleju
- 25 g cukru
- szczypta soli
Letnie mleko wymieszać z drożdżami i olejem , dodać do mąki . Następnie dodać jajka , cukier i sól . Wyrobić ciasto . Jak droożdżowy chleb . Kulka . Nie lepiąca się . Przykryć ściereczką . Suchą! I odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Moja M. mówi że za każdym razem gdy podnosiła ciasto tym bardziej rosło... Rozwałkować i wycinać okrągłe kształty . Gotować na parze 5 minut pod przykryciem. U mnie na pieluszce tetrowej . Podobno można na naczyniu (metalowym) do gotowania na parze .
Jeśli chodzi o gotowanie to w dużym garnku jest woda . Na to pieluszka (obwiązana) do środka kluski i jako przykrywkę mniejszy garnek .
Jak mus to mus! :
Pół kilo jagód
5 łyżek cukru
1 łyżka wody
Jagody zagotować z cukrem i wodą . Zemleć blenderem lub zagnieść łyżeczką .
Smacznego!
Wpis dodaję do akcji :
~Bo pampuchy są wykrajane . ? :>
~Bo pampuchy są wykrajane . ? :>
takie pampuchy to wspomnienie dzieciństwa. pysznie:)
OdpowiedzUsuńu mnie w domu nazywamy to 'parzochy' (od pary) :D:D uwielbiam je z koktajlem mmm <3
OdpowiedzUsuńDziękuje .
OdpowiedzUsuń