Przepraszam , że mnie nie było tak długo , ale dopiero w piątek wróciłam ze sportowego obozu w Międzyzdrojach . A na dziś (jutro? ;] ) polecam te pyszne lekko słodkawe bułeczki . U mnie miód od własnych pszczółek .
Składniki na ok 12 bułeczek (u mnie 9 większych) :
* 1/2 szklanki mleka
* 1/2 szklanki wody
* 2 łyżki śmietanki 36%
* 2 łyżki miękkiego masła
* 2 łyżki miodu
* 1 duże jajko
* 1 łyżeczka soli
* 2 1/2 - 2 3/4 szklanki mąki
* 1/2 szklanki płatków owsianych + do posypania
* 2 1/2 łyżeczki suchych drożdży (ok 10 g - 1,5 paczki drożdży Oetkera)
Na wierzch:
* 1 jajko
* 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki na bułeczki łączymy w misce i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli ciasto bardzo klei się do rąk, możemy jeszcze troszkę dosypać mąki - wszystko zależy od wielkości jajka i pojemności szklanki. Ciasto będzie sprawiać wrażenie odrobinę ciężkiego, ale nie powinno być zbyt twarde. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę.
Formę z piekarnika podsypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Z ciast odmierzamy kulki ( ja aby uzyskać bułeczki tej samej wielkości zawsze je warzę - tym razem każda miała po 80 g) i układamy je na blasze. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Kiedy bułki wyrosną robimy w nich wcięcie - ja użyłam do tego długiej wykałaczki, ale można zrobić to też nożem - oczywiście stroną nie ostrą. Bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy płatkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 15 minut (zasadniczo do chwili aż się zarumienią i po podniesieniu ich będziemy mieć brązowy spód).
Z : Klik
Polecam . !
Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywko;)
OdpowiedzUsuńI to jeszcze jak . : )
UsuńBułeczki samo zdrowie, zazdroszczę miodu z własnej pasieki. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa również .
UsuńWspaniałe! Na pewno spróbuję zrobić!
OdpowiedzUsuńMam nadzieje że zobaczę zdjęcie . : )
Usuń