Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

piątek, 27 lipca 2012

Chleb pszenny z warkoczem


Urzekł mnie ten chleb . Na zdjęciu bez smarowania rozkuconym jajkiem .

  • 400 g maki pszennej
  • 220 g wody
  • 50 g oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g instant

    Drożdże rozpuszczam . Mieszam wszystko ze sobą . Potem zagniatam około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie. Wkładam do miski by wyrosło przez ok. godzinę. Wyrośnięte ciasto wyjmuję i odcinam kawałek, nie więcej niż 1/3. Z tej większej części formuję bochenek dwukrotnie składając go w sakiewkę przez co naprężam brzuszek przyszłego chlebka. A z tej mniejszej części robię 3 wałeczki i zaplatam warkocz. Warkocz oplatam wokół bochenka i zostawiam na 40 minut by podrósł. Potem smaruję rozkłóconym jajem i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 20-25 minut, aż do zrumienienia. Można z termoobiegiem. Kroję po wystudzeniu.


Chlebek jest pyszny , warto .
źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz