- 400 g maki pszennej
- 220 g wody
- 50 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 15 g drożdży świeżych lub 7 g instant
Drożdże rozpuszczam . Mieszam wszystko ze sobą . Potem zagniatam około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie. Wkładam do miski by wyrosło przez ok. godzinę. Wyrośnięte ciasto wyjmuję i odcinam kawałek, nie więcej niż 1/3. Z tej większej części formuję bochenek dwukrotnie składając go w sakiewkę przez co naprężam brzuszek przyszłego chlebka. A z tej mniejszej części robię 3 wałeczki i zaplatam warkocz. Warkocz oplatam wokół bochenka i zostawiam na 40 minut by podrósł. Potem smaruję rozkłóconym jajem i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 20-25 minut, aż do zrumienienia. Można z termoobiegiem. Kroję po wystudzeniu.
Chlebek jest pyszny , warto .
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz