Jest delikatny , jagody dodają mu charakteru i smakuje jak domowy . Przepis własny .
Biszkopt::
Potrzebujemy 5 jajek . Ważymy tylko 4 . Jeśli jajka ważą np. 300 g to ważymy 300g cukru . Ubijamy przez 20 minut jajka (żółtka i białka razem) z cukrem . Po tym czasie dodajemy 300g mąki (tyle ile 4 jajka) oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia . Pieczemy około 20-25 minut w 130 oC do tzw. suchego patyczka .
Przygotowujemy galaretkę . U mnie 2* (nie dawać 1l wody . wystarczy około 800ml , galaretka będzie lepsza) :
Ubijamy dwa duże opakowania śmietany 36% z 2 łyżkami cukru pudru. Rozpuszczamy 3 łyżki żelatyny we wrzątku . Wystudzić żelatynę , wmieszać do śmietany .
Ważne jest aby tych jagód nie spłaszczyć podczas nakładania drugi raz śmietany .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz