Hmm . Myślę jaki chleb by tu zrobić . Z zakwasem czekam do końca wakacji , żytni nie , pszenny może ... pełnoziarnisty.? Czemu nie! Chlebek jest inspiracją z pudelka mąki . Ja miałam tylko 0,5 kg . Chlebek jest niski . Polecam podwoić proporcje . Chlebek gdy się dotknie jest twardy . Przynajmniej takie jest wrażenie . A tak na prawdę chlebek po ukrojeniu jest pyszny i sprężysty . Piekłam w keksówce .
- 0,5 kg mąki pełnoziarnistej (3 zboża lub można wymieszać pszenną, orkiszową, żytnią )
- 1 czubata łyżeczka soli
- 25g drożdży świeżych
- 350ml wody (można mniej lub więcej mąki)Drożdże rozpuszczamy w wodzie . Wszystkie składniki łączymy , zagniatamy na cisto . Przykrywamy mokrą ściereczką i pozostawiamy na 15 minut . Formujemy bochenek i odstawiamy na 30 minut . Po tym czasie wkładamy do formy wysmarowanej olejem , zostawiamy na 35-40 minut . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 30 - 35 minut . Smacznego . !
Nie ma jak domowy chlebek :) Ja zabieram się za zrobienie zakwasu i coś upiekę w przyszłą niedzielę. :)
OdpowiedzUsuńChcę zobaczyć przepis na zakwas!
Usuń