Szukaj u Nutinki

Obseratorzy mojego bloga .

środa, 31 października 2012

Upiorne babeczki z cukinią

Mówcie co chcecie . Halloween obchodzę już trzeci rok . Przez dwa lata chodziłam po domach z koleżankami i kolegami . Ludzie reagowali różnie na "Cukierek albo psikus" . Większość dał słodycze , batoniki , cukierki , czekolady  i owoce . Nas to bardzo Cieszyło . Kiedyś jeden pan dał na 10 zł . Gorzej z tymi którzy nas poszczuli psami (trzeba było uciekać) lub z tymi którzy nas wyzywali czy mówili że oni tych świąt nie obchodzą . Było przykro lecz gdy w kilka osób uzbieraliśmy całą paczkę cukierków było czym się dzielić .

Bez obaw cukinia jest niewyczuwalna !

  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g drobnego cukru do wypieków (Wiem że to dużo lecz cukinia nie jest zbyt słodka)
  • cukier waniliowy 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)
  • 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
Masło miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej i nadal miksujemy. Dodajemy cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia i sól. Następnie po kolei wbijamy jajka nie przestając miksować.

Dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną, ciągle miksując. Dodajemy kakao i kawę. Na końcu dodajemy cukinię, posiekaną czekoladę  i razem mieszamy.

Przelewamy ciasto do foremek. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Oto mój szablon z papieru :

A jak wasze halloween . ?


15 komentarzy:

  1. ja nie obchodzę, ale nie mam nic przeciw jeśli robią to inni :-) tak czy inaczej - babeczki upiorne bym zjadła

    OdpowiedzUsuń